Rusya'nın Avrupa'ya gaz akışını daha da düşürmesi tahıl anlaşmasının ardından güçlenen toparlanma umutlarını azalttı.
Rusya, Avrupa'ya doğalgaz sevkiyatını daha da azaltacağını açıklayarak, Rus işgaline karşı Ukrayna'yı destekleyen Avrupa ülkeleri üzerindeki baskıyı daha da artırdı.
Dünyanın başlıca üreticilerinden Ukrayna'nın Rus işgali nedeniyle duran tahıl ihracatına tekrar başlamasına imkan veren anlaşmanın geçen hafta imzalanmasının ardından dünya ekonomisi üzerinde oluşan baskıların hafifleyeceği beklentileri Rus gazına bağımlı Avrupa'ya sevkiyatı azaltma kararıyla zayıfladı.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ayın başında Batılı devletlere ülkesine uyguladıkları yaptırımların küresel enerji fiyatlarında keskin artışlara neden olabileceği uyarısında bulunmuştu.
Mevcut seviyenin yarısına inecek
Rusya'nın doğalgaz ihracat tekeli Gazprom, dün düzenleyici kurumdan alınan talimatları gerekçe göstererek Kuzey Akım 1 boru hattı aracılığıyla Almanya'ya yapılan doğalgaz sevkiyatının Çarşamba gününden itibaren günde 33 milyon metre küpe düşeceğini açıkladı.
Şu anda normal kapasitenin yalnızca yüzde 40'ına tekabül eden sevkiyat, 33 milyon metre küpe düşerek mevcut seviyenin yarısına inmiş olacak. Avrupa savaş öncesinde doğalgazının yüzde 40'ını, petrolünün ise yüzde 30'unu Rusya'dan ithal ediyordu.
Rusya, doğalgaz kesintilerinin Batılı devletlerin kendisine uyguladığı yaptırımlar ve hattın bakımıyla ilgili sorunları nedeniyle gerçekleştiğini ifade etse de Avrupa Birliği, Moskova'yı enerji kaynaklarını şantaj aracı olarak kullanmakla suçluyor.
Almanya, açıklanan son kesinti için teknik bir sebep bulunmadığını ifade etti.
Avrupalı siyasetçiler Rusya'nın kışın doğalgaz sevkiyatını tamamen durdurabileceğini daha önce defalarca söylemişlerdi. Gaz sevkiyatının kesilmesi halinde kıtanın en büyük ekonomisi Almanya'nın resesyona gireceği, yüksek enflasyondan dolayı azalan tüketici talebinin daha da düşeceği tahmin ediliyor.
AB, kesintisiyi siyasi buluyor
Avrupa Birliği, Rusya'nın Kuzey Akım üzerinden doğal gaz sevkiyatını düşürmesinin siyasi bir karar olduğunu bildirdi.
AB Komisyonu Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, üye ülkelerin enerji bakanlarının Brüksel'de gerçekleştireceği toplantı öncesinde açıklamalarda bulundu.
Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz sevkiyatındaki düşüşün teknik nedenlere dayanmadığını belirten Simson, "Bu siyasi gerekçeli bir adım ve buna hazır olmalıyız." dedi. Simson, "Bu nedenle gaz talebimizi önceden azaltmak akıllıca bir stratejidir." ifadesini kullandı.
Toplantıda, AB'nin kışa hazırlık için doğal gazda acil durum planını tartışacaklarına işaret eden Simson, Rusya'dan gaz arzında olası kesintilere hazır olmaları gerektiğini vurguladı.
"Hemen harekete geçmeliyiz." ifadesini kullanan Simson, kriz yaşanmadan önce gaz talebini azaltmaları gerektiğini aktardı.
Simson, hali hazırda Avrupa'nın doğal gaz depolarının yüzde 66 seviyesinde dolu olduğunu hatırlatarak, depoların doldurulmasının önemli olduğunu, bu gazın gelecekte arz ve talep arasındaki boşluğu dolduracağını anlattı.
Üye ülkelerin farklı koşul ve başlangıç noktaları olduğuna işaret eden Simson, "Günün sonunda siyasi bir anlaşma sağlanmasını bekliyorum." dedi.
AB Dönem Başkanı Çekya'nın Sanayi ve Ticaret Bakanı Jozef Sikela da "Kış geliyor. Kışın ne kadar soğuk olacağını bilmiyoruz ama Putin'in kirli oyunlarını sürdüreceğini biliyoruz." ifadesini kullandı.
Sikela, Avrupa'daki haneleri ve ekonomileri korumaları, onları olası bir doğal gaz kesintisine karşı hazırlamaları gerektiğini söyledi.
Ekonomi,Borsa ve Finans piyasalarını bizden izleyin,bir adım önde olun.
BORSASEANS.COM