Banvit, yılbaşından bu yana %286,3 getiriyle dikkat çekiyor. Aynı süre içinde enflasyon ise %39,77 yükseldi. Hisse, enflasyonun 7 katı üzerinde performans gerçekleştirdi.
Banvit (#BANVT) CEO’su Tolga Gündüz, geçtiğimiz mart ayında basına yansıyan açıklamasında, iç piyasada oluşan güçlü talepten memnun olduklarını ancak satın alma gücünün enflasyona bağlı olarak yeterince artmadığını dile getirmişti. Söz konusu açıklamada turizm yoğunluğunun artmasının ve yaz aylarında talebin canlanmasını beklediğini ifade etmişti. Gerek piyasadaki canlılık gerekse şirketin geçtiğimiz yıl başlattığı 36 milyon dolarlık kapasite artırımıyla ilgili yatırım firmanın karlılığına olumlu yansımış görünüyor.
Gündüz’ün açıklamalarından firmanın ihracata da ağırlık verdiğini gözlemekteyiz. Çin ve Suudi Arabistan, 2024 için firmanın hedefleri arasında yer alıyor. Her iki pazarda ciddi bir büyüme potansiyeli öngörüsüyle şirketin hareket ettiği anlaşılıyor.
BANVİT VE DİĞER YATIRIM ARAÇLARI
Banvit son açıkladığı 2024 dokuz aylık mali tablolarında gelirini yüzde 4 büyütürken dönem sonu kârını yüzde 267 artış ile 3,3 milyar TL’ye çıkardı. Mali performanstaki olumlu seyir hissenin fiyatına da yansıyor. Hissenin, yılbaşından bu yana getirisi %286,3 ile yalnızca enflasyonu değil, diğer yatırım araçlarını da geride bıraktı. Aynı sürede altın %46,7, dolar (TCMB kuru) %16,7, BIST 100 ise %25,3 oranında yükseliş kaydetti. Banvit'in performansı, Borsa İstanbul'un toplam endeks getirisine de büyük ölçüde katkıda bulundu.
KÂR İYİ İHRACATTA ZORLANDI
Şirketin son yıllarda dalgalı bir getiri performansı göstermesine rağmen, 2024’te bu ivmeyi kırarak enflasyon üzerinde yüksek bir kazanç sağladı. Dokuz aylık dönem sonu kârını yüzde 267 artırarak 3,3 milyar TL’ye yükseltti. Banvit'in sektördeki performansı ve hamleleri sonuç verirken yatırımcıların da şirkete yöneliminde güçlü bir artış yaşanıyor. Bunula birlikte ihracatta arzu ettiği performansı yakalamada zorlandığı gözleniyor. Dokuz aylık dönemde yurt dışı gelirinde yüzde 1,1 oranında gerileme yaşanırken tutar 2,79 milyar TL oldu.
HAMMADDE STRATEJİSİ MALİYETİ DÜŞÜRDÜ
Banvit, 2023'te Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle hammadde fiyatlarındaki artışlardan etkilenmiş olsa da, 2024 için bir hammadde sıkıntısı yaşamadığı gözleniyor. Mısırdaki yüksek rekolte ve yem fiyatlarındaki dalgalanmanın azalmış olması, şirketin maliyetlerini kontrol etmesini kolaylaştırdı. Satışlardaki sınırlı artışa rağmen maliyetlerini yüzde 12 düşürerek dönem sonu kârının büyümesinde etkili oldu.
Sonuç olarak, Banvit enflasyonu 7’ye katlayan getirisi ile borsada öne çıkan gıda şirketlerinden biri. Şirketin fiyat/kazanç oranı 9,28 ve Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı 3,78 seviyesinde. Şirketin performansını sürdürmesi kârlılığındaki artışın sürmesine bağlı olacaktır.
Kaynak: BORSANINGUNDEMI.COM