Borsada mali sektör güçleniyor. Piyasa değeri en yüksek 5 hissenin üçünü mali sektör hisseleri oluşturuyor. Koç Holding, Garanti Bankası, İş Bankası C hisseleri piyasa değeri en yüksek hisseler arasında bulunuyor.
Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi 10.000 sınırına takıldı. Ekonomim'den Zeynep Aktaş'ın haberine göre Endeks 5 Ağustos’tan bu yana 10.000’in üzerine çıkmaya çalıştıysa da fonların satışları kalıcı bir yükselişe mani oluyor.
Gelen olumlu haberler borsanın psikolojik bariyerlerine takılıyor.
Yabancıların da hisse tarafında satış eğiliminde olmaları bireysel yatırımcıların mevcut pozisyonlarını sorgulamalarına yol açıyor.
Değer odaklı şirketlerde performanslar zayıf kaldı
2024 yılı altı aylık bilançolar sonrası şirketleri incelediğimizde PD/DD oranı düşük, satışları artan firmalar arasında yıllık performansların düşük kaldığı gözleniyor. Faizlerin yüksek seyri ve kurumsal yatırımcıların paylarında meydana gelen azalmalar, bu şirketlerin fiyatlarını olumsuz etkiledi.
Sektörel etkiler de şirketlerin performanslarına yansıdı. Türk Hava Yolları, Doğan Holding ve Ereğli Demir Çelik hisselerinde yıllık getiriler yüzde 20’nin altında kaldı.
Performansları ile ayrışanlar
Zayıf performans gösterenlerden ayrışanlar da oldu. Enka İnşaat ve TAV Havalimanları gibi şirketler, yüksek büyüme oranlarıyla bu olumsuz koşullara rağmen dikkat çekti. Zayıflayan piyasalarda yatırımcılar daha seçici olmalı ve risk ile getiri dengesini iyi hesaplamaları gerekiyor.
Neleri takip edeceğiz?
Bu hafta Japonya’nın GSYH’si, İngiltere’nin sanayi üretimi, ABD’nin TÜFE ve ÜFE verileri, Çin’in ihracat ve ithalat rakamları gibi global piyasalarda etkili olabilecek gelişmeler yakından izlenecek. Borsada 10 bin, dolarda 34 TL, euroda 38 TL seviyeleri dirençler.
Yatırımcılar seçici olmalı ve güçlü hisselerde pozisyonlarını korumalı
SATIŞ ARTIŞI MI, KÂR ARTIŞI MI?
Satış artışı; büyüme potansiyeli, gelecek beklentisi, güven, verimlilik. Kâr görülmez, rekabet ve sürdürülebilirlik sorunu.
Kâr artışı; finansal güç, temettü, güven, sürdürülebilirlik, esneklik. Satışın ikinci planda kalması, faaliyet dışı gelir etkisi.
Yılın ilk yarısında zararda. Düşüşlerden yararlanma isteği hisseyi kaçırmanıza sebep olabilir
Mithat, eğer bir hisseye yönelik yatırımcı ilgisinde zayıflama varsa, hissenin fiyatında da düşüş kaçınılmaz olarak gündeme gelecektir. Yatırımcının ise bu noktada uzun vadeli bakış perspektifini kaçırmaması gerekir. Önemli olan şirketin uzun vadede büyümesinde bir sorun yaşayıp yaşamadığıdır. Teknosa, Mayıs 2019’dan bu yana yükselişini korudu. Şubat ayında en yüksek 55,80 TL’ye kadar çıktı. Şimdilerde de 27 TL bölgesinde. Bu seviye hisse için oldukça önemli. Veriler teknik olarak güçlü destek bölgesi olduğuna işaret ediyor. Şirketin altı aylık mali tablolarında gelirini büyütürken zarar yazması ise sorun. Kâra dönmesi gerekiyor.
Endeksten önce gerilemeye başladı. Yatırım fonlarının satışları etkili oluyor. Satışlar durmalı
Anıl, hisselere ait fiyatların yükselmemesinde birden fazla etken rol oynayabilir. Özellikle de konjonktürün etkisini göz ardı etmemelisin. Genel ekonomiye dair gelişmeler olduğunda şirketin güçlü ve kârlı olması tek başına yetmez. Fiyat, piyasanın yöneliminden ister istemez etkilenir. Göltaş Çimento, nisan ayında en yüksek 650 TL’ye kadar çıkarken sonrasında satış ağırlık bir piyasaya döndü. Şimdilerde de 429 TL seviyelerinde işlem görüyor. Geçtiğimiz mayıs ayında iki fırınından birini bakıma alırken haziran ayında bakım işi tamamlandı. Hissede son altı ayda özellikle yatırım fonlarının satışları var. Bu da fiyatı baskılıyor.
0 Yorum