Borsayı yukarı taşıyan 12 neden

Borsayı yukarı taşıyan 12 neden
Son 1 yılda yüzde 144 yılbaşından bu yana yüzde 50 yükselen Borsa İstanbul'da tırmanma eğilimi sürüyor.

Son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notu görünümünü 2 yıl sonra negatiften durağana iyileştirmesi bu havanın süreceği beklentisini artırırken endeksi destekleyen 12 ayrı nedenden birisi oldu. Yatırımcı sayısı hızla artarak 7 milyona dayanan borsanın en büyük dayanağı mevcut ekonomi yönetimine yatırımcı tarafından açılan kredi. Ancak bir yandan ortaya koyduğu politikalarla yatırımcı nezdinde güven sağlayan OVP hedeflerinin aynı zamanda büyümeyi aşağı çekip şirket karlarını azaltma olasılığı en büyük risk olarak duruyor.
Bir yandan devam eden halka arzlar bir yandan yatırımcının ilgisi borsanın ekonomi gündeminin zirvesindeki yerini korumasını sağlıyor. Son 1 yılda yüzde 144 yılbaşından bu yana yüzde 50 yükselen Borsa İstanbul'da tırmanma eğilimi de böylece sürüyor. Son olarak kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi notu görünümünü 2 yıl sonra negatiften durağana çekmesi bu havanın süreceği beklentisini artırırken endeksi destekleyen 12 ayrı nedenden birisi oldu.

YATIRIMCI SAYISI 3 MİLYON ARTTI
Yatırımcı sayısı yılbaşından bu yana 3 milyon artarak 7 milyona dayanan borsanın en büyük dayanağı mevcut ekonomi yönetimine yatırımcı tarafından açılan kredi oldu. Özellikle başta Orta Vadeli Program'da da belirtilen enflasyonu aşağı çekmek için uygulanacak sıkı para ve Maliye politikaları ile iç talebin ılımlı baskılanması özellikle yabancı yatırımcı tarafından olumlu karşılanıyor.


ULUSLARARASI DESTEK SİNYALLERİ
Bundan sonraki dönemde ekonomi yönetiminin yabancı yatırımcılarla iletişimini artırmasıyla da borsada yabancı ilgisinin artarak devam etmesi bekleniyor. Dünya Bankası'nın Türkiye'ye 18 milyar dolar ek yatırım yapacağını açıklaması ve Moodys'in uygulanan ekonomi politikalarını olumlayan açıklamalarının ardından Fitch'in kredi not görünümünü iyileştirmesi uluslararası kurumların atılan adımları desteklediklerine dair sinyalleri artırdı. Yabancı yatırımcıların uzun bir aradan sonra hisse ve tahvil alımlarını artırmaları ve Türk bankalarının Eurobond ihracına yeniden başlamaları da bu tezi destekledi.

FAİZ ARTIRIMI DEVAM EDİYOR
Diğer yandan Mehmet Şimşek ve Gaye Erkan'ın görevlerine devam edip etmeyeceklerine dair endişelerin bir dedikodudan ibaret olmasının anlaşılması yeni ekonomi politikasının temel taşlarından olan faiz artırımlarına devam edileceği beklentisini de artırdı.

Son faiz artırımı ile oranları yüzde 30'dan yüzde 40'ın üstüne çıkan mevduat faizinin hala enflasyonun altında olması döviz kurunun da bir süredir yerinde sayması ve hızlı yükseliş beklentisinin olmaması da yatırımcıyı önceki yıl olduğu gibi enflasyondan korunmak için borsayı tercih etmesini sağlıyor. Kur Korumalı Mevduat'ı devreden çıkarmaya yönelik düzenlemeler KKM'nin iki haftada 60 milyar lira azalmasını sağladı. Bu alandan da borsaya yatırımcı geldiği ifade ediliyor.

HALKA ARZ FURYASI SÜRÜYOR
Gayrimenkulde fiyatların aşırı artmış olmasının yanı sıra kredi mekanizmasının durması da bu alandan borsaya kaymayı beraberinde getirdi.


 Hafta içinde güncel yorumlarımız için bizi

Facebook'ta;  BORSA TREND ( https://www.facebook.com/groups/borsatrend.1 )
              BORSA SEANS ( https://www.facebook.com/groups/1286784951478515 )
Twitter'da;   BORSA SEANS ( https://twitter.com/seans_borsa )
              BORSA TREND (https://twitter.com/borsatrend_onur)
Gruplarımızdan da takip edebilirsiniz.

Hafta içinde güncel yorumlarımız için bizi Sosyal Medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Instagram'da; BORSA SEANS ( https://www.instagram.com/borsaseanscom )

Facebook'ta; BORSA TREND ( https://www.facebook.com/groups/borsatrend.1 )
BORSA SEANS ( https://www.facebook.com/groups/1286784951478515 )

Twitter'da; BORSA SEANS ( https://twitter.com/seans_borsa )
BORSA TREND (https://twitter.com/borsatrend_onur)

0 Yorum

YORUM EKLE