Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'İhracatta hedef 400 milyar dolar'

Cumhurbaşkanı Erdoğan; 'İhracatta hedef 400 milyar dolar'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Olumsuz küresel ekonomik görünüme rağmen ihracatımızı bu yıl sonunda 265 milyar dolara, 2028'de ise 400 milyar dolar üstüne ulaştırmak istiyoruz." dedi. 

Özel Telegram Yatırım Grubumuz Borsa DEHA'ya katılımlarınız için linkimiz;

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) 30’uncu Genel Kurulu ile ‘İhracatın Şampiyonlarıödül töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanların katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. 2022’de 254 milyar dolarlık mal ihracatına en yüksek katkıyı sunan ilk 10 firma ile Türkiye geneli hizmet ihracat şampiyonu olan firmaya ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildi.

Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı.



Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkenin gelişmesi için katkılar sunan ihracatçılara teşekkür ederek sözlerine başladı. İhracatçıları ‘ticaret diplomasisinin akıncıları’ olarak tanımlayan Erdoğan, “İhracatçılarımızı hep yol ve kader arkadaşlarım olarak gördüm. Bugün dünyanın en ücra köşelerinde bile ‘Türk malı’ damgalı ürünlerimiz varsa bunda en büyük pay sahibi ihracatçılarımızdır. Hangi görevde olursak olalım sizlerin meseleleriyle yakından ilgilendik. Türkiye İhracatçılar Meclisi bize sıkıntıları iletti, öneriler sundu. Biz de sizin sorunlarınıza kalıcı çözümler ürettik” dedi.

2028 yılı ihracat hedefi 400 milyar dolar ve üzeri
2022 yılının ihracat açısından rekorlar yılı olarak kayıtlara geçtiğine değinen Erdoğan, şu bilgileri verdi: “Mal ihracatımız yüzde 12,99 artışla 254,2 milyar dolar oldu. Ülkemizin küresel ticaretten aldığı pay yüzde 1,02’ye yükseldi. Hizmet ihracatımız yüzde 47,3 artışla 90 milyar doları aştı. Savunma ihracatımız yaklaşık yüzde 37 artışla 4,3 milyar doları buldu. İhracat yapan firma sayımız da önceki seneye göre yüzde 14 yükselerek 114 bin 561’e çıktı. Bu yıla da çok güçlü bir giriş yaptık ancak 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler, 50 bini aşkın can kaybımızın yanı sıra 11 ilimizi de derinden sarstı. Depremin ekonomimiz üzerindeki olumsuz etkileri de hamdolsun günden güne azalıyor. İhracatımızı bu yıl sonunda 265 milyar dolara gelecek sene ise 285 milyar dolara ulaştırmak istiyoruz. 2028 senesi için de hedefimiz 400 milyar Dolar ve üstünü yakalamaktır. 2028 ihracat hedeflerimiz kapsamında ihracatımızdan yüzde 1,5 pay alan elektronik ihracatının payını yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Ülke ülke girişimlerimizi artıracağız. Çok dolaşacağız, dünyayı gezip onlarla birlikte neler yapacağımızı planlayacağız.”

Kabinenin önceliği, enflasyonu tek haneye düşürmek
Enflasyon meselesini tekrar tek haneli rakamlara düşüreceklerine dikkat çeken Erdoğan, “Seçimin ortadan kalkmasıyla elimiz daha güçlü. Yeni ekonomi kadromuzun birinci önceliği bu, meselenin çözümü oluşturuyor. Büyüme ekseninde hedeflerimize doğru ilerleyeceğiz. Enerji yükünü Karadeniz gazı, Gabar petrolü, Akkuyu nükleer santraliyle asgariye indireceğiz. Güçlü Türkiye yoluyla güçlü ihracatımızı rekordan rekora taşıyacağız” diye konuştu.

“Fuarlarla, ticaret heyetleriyle, saha araştırmalarıyla, teknolojinin sağladığı imkanlardan istifadeyle ihracatı artırmanın yollarını aramalıyız” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “Yabancı ortaklara ulaşma, bilgi alma hususunda görevlilerimiz sizlerin emrindedir. Sizlere her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz. İhmali kastı olanlardan da kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız. İhracatçımızın daha düşük maliyetli finansmana kavuşmasının hedeflerimize ulaşmasını hızlandıracağını biliyorsunuz.”



Büyükelçilik sayıları arttıkça ticaret hacmi gelişti
Büyükelçilik sayılarının ticarete olumlu yansıdığına değinen Erdoğan, “Afrika’da büyükelçilik sayımız 12’den 44’e yükselirken ticaret hacmimiz 4,3 milyar dolardan 40 milyar dolara yükseldi. Latin Amerika’da büyükelçilik sayımız 6’dan 18’e çıkarken ticaret hacmimiz 800 milyon dolardan 17,4 milyar dolara yükseldi. Demir tavında dövülür prensibinden hareketle bunu yatırıma ve ihracata dönüştürmemiz gerekiyor. Ülke ülke gezerek girişimlerimizi artıracağız. Çok dolaşacağız. Dünyada yıldızı daha fazla parlayan bir Türkiye gerçeği karşı karşıyayız. Ülkemiz gümbür gümbür geliyor” dedi.

Küresel mal ihracatından yüzde 1,2’lik pay hedefleniyor
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, 2023 yılı sonunda mal ihracatı için 265 milyar dolar, hizmet ihracatı için 120 milyar dolar olmak üzere toplamda 385 milyar dolarlık bir ihracat hedefi belirlediklerinin altını çizdi. 2028 İhracat Stratejisi kapsamında, TİM ve ihracatçı birlikleriyle hedef pazar bazlı yurtdışı tanıtım ve pazarlama planları oluşturacaklarını ifade eden Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda, mal ihracatımızı 400 milyar dolara, hizmet ihracatımızı ise 200 milyar dolara taşırken, Türkiye’nin küresel mal ihracatındaki payını yüzde 1,2’ye, küresel hizmet ihracatındaki payını yüzde 1,5’e yükselteceğiz. İhracatımızda, orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin payını yüzde 50’ye, KOBİ’lerin payını yüzde 40’a, e-ihracatın payını ise yüzde 10’a çıkartacağız. Uzak Ülkeler Stratejimiz kapsamındaki ülkelere ihracatımızı 20 milyar dolardan 80 milyar dolara çıkarırken, İslam Ülkeleri İhracatı Geliştirme Stratejimiz kapsamında Körfez ülkeleri başta olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerine yapılan ihracatımızın payını yüzde 30’a taşıyacağız. Ayrıca, 1 milyar dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren il sayısını 40’a, 5 milyar dolar üzerindekileri 15’e; 10 milyar dolar üzerindekileri ise 10’a çıkaracağız.”

İhracatçılar, rakip ülkelerle rekabet için Cumhurbaşkanı’ndan destek istedi
Son 3 yılda mal ihracatının 169 milyar dolardan 254 milyar dolara, hizmet ihracatının ise 38 milyar dolardan, 90 milyar dolara çıkardıklarını belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, mal ve hizmet ihracatının 3 yılda yüzde 66 arttığını söyledi. İhracatçıların yeni pazarlarda, yeni müşterilere ulaşmak için çalıştıklarını kaydeden Gültepe, gelinen aşamada yeni çözümler üretilmesi gereken bir süreci yaşadıklarını vurguladı. Rakip ülkelerle büyük bir mücadele içinde olduklarını aktaran Gültepe, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ihracatçılar adına şu taleplerde bulundu:

“Sanayicilerimiz elektriği Asya ülkelerine kıyasla neredeyse iki kat pahalıya mal ediyor. Dolayısıyla ihracatçılarımızın yeni indirimlere ihtiyacı bulunuyor. Haziran ayında sona erecek asgari ücret desteği uygulamasının miktar artırılarak devamını bekliyoruz. İhracatımız yükseldikçe finansman ihtiyacımız da artıyor. Finansmana erişim ve reeskont kredi limitlerinin yükseltilmesi konusunda Cumhurbaşkanımızın desteğini esirgemeyeceğinizi biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın Avrupa ve ABD ile yaşanan vize sorunu konusundaki açıklamaları bizi umutlandırıyor. Konunun en kısa zamanda çözüleceğine inanıyoruz. Öte yandan, lojistik kapasitemizi güçlendirmemiz gereken bir dönemdeyiz. Son 21 yılda karayolu altyapımızda gerçekleştirdiğiniz atılımın demir ve denizyoluyla taçlandırılmasını arzu ediyoruz.”


 Ekonomi,Borsa ve Finans piyasalarını bizden izleyin,bir adım önde olun.

BORSASEANS.COM

0 Yorum