Son 1 ayda yüzde 14 düşen Borsa İstanbul’da tepki alımları bekleyenlerin sayısı oldukça fazla. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cuma akşamı hakkındaki istifa söylentilerini yalanlamasının yanında Fitch’in 6 Eylül’deki Türkiye kararına yönelik beklentiler yukarı yönlü hareketi destekleyebilir.
Borsa İstanbul’da oldukça hareketli günler yaşanıyor. BIST 100 Endeksi bundan tam 1 ay önce 11 bin 245 puan ile tarihi zirvesini görmüştü. O tarihten itibaren borsaya satış ağırlıklı günler hakim. Enflasyon muhasebesi sonrası beklentileri karşılamayan şirket bilançoları, yabancı çıkışı sonrası yerlilere kalan bir piyasa, kısa vadeli çalkantılı günler geçiren küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeler…
Son 1 ayda aslında Borsa İstanbul’da etkili olan ana gündem maddeleri bunlar. Geride bıraktığımız haftanın son işlem gününde ise yurtiçine yönelik siyasi spekülasyonlar fiyatlamalar üzerinde oldukça etkili oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik söylentiler aslında haftanın ilk günlerinde gündeme gelmişti. Bu iddialar resmi makamlar tarafından yalanlansa da spekülasyon belki de manipülasyonların arkası kesilmedi.
İstifa söylentilerine inceleme
Cuma gününe gelindiğinde asparagas iddialar öyle bir yayıldı ki hafta sonu riskini almak istemeyenlerin artan satışlarıyla endeks son işlem gününü yüzde 2.55’lik kayıpla 9 bin 668 puandan tamamladı. Böylece endeks nisan ayından bu yana en düşük seviyesini görmüş oldu.
Borsa kapandıktan sonra Bakan Şimşek, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar istifa iddialarını bir kez daha yalanladı. Yaşananlara yatırımcılardan büyük tepki gelirken yalan bilgileri yayıp fiyatlarda dalgalanma yaratanların tespit edilmesi ve cezalandırılması talep edildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bir açıklama yaparak konuyla ilgili incelemenin başlatıldığını duyurdu.
Japonya merkezli küresel piyasalarda 5 Ağustos’ta yaşanan sarsıntının yarattığı kayıpları birçok borsa telafi etti, hatta sarsıntı öncesi seviyelerinin üzerine çıktı.
Ancak Borsa İstanbul o gün düştüğü yerden bir türlü kalkamadı. Üstüne üstlük ‘Kara Pazartesi’ olarak tabir edilen 5 Ağustos’ta gördüğü en düşük seviyenin de altına indi. Borsa İstanbul’un toparlanmakta zorlanmasının en büyük nedeni olarak yeni para girişinin olmaması gösteriliyor. Yeni ekonomi yönetiminin göreve başlamasıyla yabancı yatırımcılar, 2023 yılında hisse senetlerinde 2 milyar dolar civarı net alım yapmıştı.
Yabancı yatırımcı 16 Ağustos haftasında da hisselerde net satım yaptı. Son satışla birlikte son 4 haftada 920 milyon dolarlık hisse çıkışı oldu. Böylece yıl genelinde yabancılar, geçen yıl aldıkları kadar hisseyi sattı. Yabancılar hisse senedinden çıkarken tahvillerde alımlara devam ediyor. Yabancılar 16 Ağustos haftasında 1.4 milyar dolarlık daha tahvil aldı. Yabancıların tavrı aslında yerli yatırımcılar için de bir gösterge. Çünkü yerli yatırımcı yıllık yüzde 55- 60 gibi risksiz bir yatırım aracı varken hisse senetlerinden uzak duruyor.
Fitch’in 6 Eylül’deki Türkiye kararı kritik!
Borsa İstanbul ile ilgili bu haftaya yönelik genel beklentiler olumlu yönde. Son 1 ayda yüzde 14 gerileyen BIST 100 Endeksi’nin Bakan Şimşek’in spekülasyonlara son noktayı koymasının etkisiyle haftaya yukarı yönlü hareketle başlaması bekleniyor.
Öte yandan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunu gözden geçirecek. Genel beklenti Fitch’in yeni bir not artışına gideceği yönünde. Derecelendirme kuruluşlarının bu yılki not kararlarına bakarsak borsa kararlar öncesinde yukarı yönlü hareket yaptığı ve karar sonrası kar satışlarıyla karşılaştığı görülüyor. Fitch kararı öncesinde borsada son 1 aydır yaşanan sert geri çekilme aslında bir başka tartışma konusu. Teknik açıdan bakılırsa, 10 bin puan seviyesi psikolojik olarak oldukça kritik bir direnç seviyesi. Zira endeks son haftalarda bu seviyeyi geçmekte zorlanmıştı.
0 Yorum