Katil İsrail, dünya genelinde birçok ülkeye ürün ihracatı yapan ve çeşitli kategorilerde üretim yapan bir ülkedir. Türkiye de İsrail'in ticaret yaptığı ülkelerden biridir. Ancak, İsrail'in Gazze'ye yönelik askeri operasyonları ve bu operasyonlarda işlediği savaş suçları nedeniyle dünyanın birçok yerinde İsrail menşeli markalara karşı bir boykot hareketi başlatılmıştır. Türkiye'de de birçok kişi bu markaları tanıyarak boykot etme çağrısında bulunmaktadır. Bu tür boykot çağrıları, uluslararası düzeyde İsrail hükümetinin agresif politikalarını protesto etmek amacıyla yapılmaktadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) restoranlarında, kafeteryalarında ve çay ocaklarında boykot amacıyla katil israil'in Gazze'ye karşı savaşına destek veren şirketlerin ürünlerinin satılmayacağı duyuruldu.
TBMM açıklamasında şirketlerin adı verilmezken, Reuters bir kaynağa dayandırdığı haberinde Coca-Cola ve Nestle ürünlerinin menülerden kaldırıldığını açıklamasının ardından,ülkemizde bir çok kurum,sivil toplum örgütleri bu boykot kararını destek açıklamaları yapmaya başladı.
Reuters, bu iki şirketin soru talebine cevap vermediğini de belirtti.
TBMM Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Gazze'de masum insanları katleden gözü dönmüş katil israil'in savaş suçlarına açıkça desteğini ilan eden şirketlerin ürün ve mallarının boykot edilmesine yönelik toplumsal duyarlılığa destek verilmesi” kararı alındığı belirtildi.
Açıklamada ayrıca TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un talimatıyla “Katil israil'in Gazze'de işlediği soykırım suçuna destek veren şirketlerin ürünlerinin Meclis kampüsü ve tesislerindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında satılmayacağı” kaydedildi.
Filistin’de sivilleri katleden İsrail’e tepkiler sürüyor. Türkiye'de vatandaşlar, Gazze’te yönelik saldırıların ardından marketlerde satılan İsrail markalı ürünleri boykot ediyor.
Filistin’in Gazze Şeridi, son dönemde katil israil’in acımasız, vahşi saldırıları yüzünden tam anlamıyla vahşeti yaşıyor. İsrail ordusu, hiçbir kural tanımazken bir hastaneyi hedef alarak yüzlerce masum sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Bu yüzden birçok ülke ve sivil toplum örgütü, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına karşı tepkilerini göstermek amacıyla çeşitli eylemler yapıyor.
Son dönemde, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları dünya genelinde büyük tepkilere yol açmış ve birçok ülkede İsrail ürünlerine olan boykot çağrıları artmıştır. Türkiye'de de bu çağrılara destek veren birçok kişi ve kurum, İsrail menşeli markaları boykot etmeyi düşünmektedir. Özellikle Visa ve Mastercard'ın alternatifi Troy'a hızla geçişler arttı.
Katil israil ürünlerine boykot sürerken borsada Coca Cola en çok kazandıran hisse oldu!
İşte, Türkiye'de satılan bazı İsrail markalı ürünlerin listesi:
Aşağıda saydığımız markalar direk İsrail'e bağlı değil global markaların sahipleri Yahudi olduğu için İsrail ile ilgili durumlarda direk maddi ve manevi İsrail'i destekledikleri için halk arasında İsrail malı olarak biliniyor. İsrail malı olan meyve su markaları, İsrail süt ürünleri, İsrail detarjanları, İsrail kahve markaları, İsrail çayları, İsrail şekerleme ürünleri, İsrail dondurma markaları, İsrail mevye ve sebze ürünleri, İsrail alkollü içecek ürünleri, İsrail asitli içeceklerini marka ve ürün grupları olarak aşağıda listeledik. İşte İsrail malı gıda markaları ve İsrail içecekleri :
Gıda Sektörü:
Süt Ürünleri: Tnuva, Strauss
Kahve: Nescafe, Tassimo, Starbucks
Çay: Lipton, Dilmah
Şekerleme: Elite, Strauss
Dondurma: Walls, Ben & Jerry's
Meyve ve Sebze: Carmel Agrexco, Agrexco
Alkollü İçecekler: Mey-İçki, Carmel Winery
Temizlik ürünleri:
Ajax,
Aldays,
Alo
Axe
Cif,
Clear,
Clit Bang,
Colgate Dettol,
Dove
Elidor,
Head & Shoulders,
Ipana,
Jhonsons Baby,
Loreal (Şampuan),
Lux,
Max Factor,
Omo,
Oral-B,
Pantene,
Prima,
Rejoıce,
Protex,
Rejoice,
Rinso,
Viecnetta
Vileda,
Vanish,
Vaseline,
Veet.
Giyim ürünleri:
Tommy Hilfiger,
Nike,
Adidas,
Polo,
Ralph Lauren,
Parizyen,
Hugo Boss,
Calvin Klein,
Levi's,
Timberland,
Giorgio Armani
İsrail’e açıktan destek veren markalar: HP, Starbucks, Puma, Mc Donals, Nestle, Hardee's, Nike Lipton, Tide, Coca Cola, Burger King, Hyundai, IBM, L'Oreal, Subway.
Bu listedeki ürünlerin boykot edilmesi, bireylerin kendi vicdanlarına ve protesto yöntemlerine bağlı bir tercihtir. Herkes, kendi değerlerine ve inançlarına göre hareket etme hakkına sahiptir. Boykot hareketleri, toplumsal duyarlılıkların ve protesto eylemlerinin bir yansıması olarak ortaya çıkar ve genellikle bireylerin sesini duyurmasında etkili bir yol olarak kullanılır.
Starbucks, Puma, Mc Donals, Nestle, Hardee's, Nike Lipton, Tide, Coca Cola, Burger King, Hyundai, IBM, L'Oreal, Subway.
Bu listedeki ürünlerin boykot edilmesi, bireylerin kendi vicdanlarına ve protesto yöntemlerine bağlı bir tercihtir. Herkes, kendi değerlerine ve inançlarına göre hareket etme hakkına sahiptir. Boykot hareketleri, toplumsal duyarlılıkların ve protesto eylemlerinin bir yansıması olarak ortaya çıkar ve genellikle bireylerin sesini duyurmasında etkili bir yol olarak kullanılır.
Ekonomi,Borsa ve Finans piyasalarını bizden izleyin,bir adım önde olun.
BORSASEANS.COM