Kayseri'de en büyüğü 4,7 olan peş peşe 4 deprem oldu. Sarsıntı çevre illerden de hissedildi.
Kayseri'de 4,7, 4,4, 4,3 ve 3,8 büyüklüklerde depremler oldu.
İlk üç deprem 6 dakika içinde meydana geldi. Artçı sarsıntılar devam ediyor.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, merkez üssü Kayseri'nin İncesu ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi.
Depremin yaklaşık 12,8 kilometre derinlikte olduğu belirlendi.
"Saha tarama çalışmaları devam etmektedir"
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kayseri'deki depremlerle ilgili sosyal medya hesabından bilgi verdi:
"Kayseri ilimiz İncesu ilçesinde meydana gelen deprem sonrasında, an itibarıyla olumsuz bir durum bulunmamaktadır. Saha tarama çalışmaları devam etmektedir. Ekiplerimiz olası olumsuz bir duruma karşın hazır durumdadır. Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarım."
Artçılar sürüyor
Saat 14.48'de Kayseri'nin Hacılar ilçesinde 4,4 büyüklüğünde deprem oldu. Deprem, yerin 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti.
Hacılar ilçesinin Kayseri merkezine oldukça yakın olduğu biliniyor.
"İlk belirlemelere göre olumsuzluk yok"
Kayseri Vali Yardımcısı Şenol Esmer, "İlk belirlemelere göre bir olumsuzluk görünmemekte olup, birimlerimiz saha kontrol çalışmalarına devam etmektedir" dedi.
Yaklaşık 6 dakika sonra İncesu'da 4,3 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi.
"Hasarlı binaların yıkım kararıyla ilgili süreç devam ediyor"
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, "Şu ana kadar olumsuz bir bilgi ulaşmadı fakat şehrin merkezinde bir panik söz konusu. Ayrıca önceki depremlerden kaynaklı 600 civarı ağır hasarlı yap söz konusu. Bunların da yıkım kararıyla ilgili süreci devam ediyor" dedi.
Kayseri Valisi Çiçek: Asılsız paylaşım yapanlar hakkında soruşturma başlatıldı
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, Kayseri'de peş peşe yaşanan 3 depremin ardından kent genelinde can ve mal kaybı olmadığını söyledi.
AFAD'ın Kayseri'deki kriz ve yönetim merkezinde düzenlenen basın toplantısında Çiçek, İncesu ve Hacılar ilçelerinde 4,7, 4,4 ve 4,3 büyüklüğündeki depremlerin ardından sosyal medyada Kayseri'de yeni bir deprem olacak algısı oluşturulmaya çalışıldığını, bu paylaşımı yapanlar hakkında işlem başlattıklarını belirtti.
Bilimsel verilere göre hareket etmek ve devletin verilerine, bilgilerine inanmak gerektiğini dile getiren Çiçek, "Aslında bu depremler üniversite hocalarından aldığım bilimsel verilerle söylüyorum, enerjisinin azaldığı, olumsuz olarak değerlendirilmeyen, daha büyük olabilecek depremlerin önüne geçen, enerji boşalmasını sağlayan depremlerdir. Biz deprem olan bu bölgelerde 5.5 üzerinde bir deprem beklemiyoruz. Özellikle bu konuda uzman kişilerin bize verdiği veriler bu yönde" dedi.
Sosyal medyada depremle ilgili art niyetli paylaşımlara fırsat vermeyeceklerini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi:
"Sosyal medyada çok büyük deprem olacak gibi halkı paniğe sürükleyecek paylaşımlar görüyorum. Kesinlikle devletimizin verdiği bilgiler dışındaki hiçbir bilgi doğru değil ve hepsi yalandır. Kayseri'de bahsettiğim bölge kırıklı fay hattı olan, bizim olası olarak değerlendirdiğimiz 5,5 üzerine hiç çıkmasını beklemediğimiz depremler. Bu konuda bir kere emin olalım. Tabii ki ülkemiz büyük bir felaket yaşadı. Bu görüntüleri gören insanların duygusal olarak refleks vermesini anlıyorum. Art niyetli, korku ve panik ortamı oluşturmak için yapılan paylaşımların hepsi takibimizde. Buna fırsat veremeyeceğiz. Emniyetimiz gerekli işlemi yapacak. Böyle bir haksızlığı hem çocuklarımıza hem halkımıza yaşatamayız."
"Kayseri'de 660 ağır hasarlı bina var"
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Kayseri'de oluşan hasar hakkında da bilgi veren Vali Çiçek, kent genelinde 660 ağır hasarlı yapının tespitinin yapıldığını ifade etti.
Bu yapıların 400'ü konut, 80'inin ahır olmak üzere Sarız ilçesinde bulunduğunu anlatan Çiçek, şöyle devam etti:
"Bugüne kadar bina hasar tespiti için 11 bin 618 başvuru yapıldı. Bunların yüzde 57'sinde tespit yapıldı. 660 ağır hasarlı 62 orta hasarlı 3 bin 200 de hasarsız yapı var. Kalan binalarında bir hafta içerisinde kontrolleri yapılacak. Bizi şu an paniğe sevk edilecek bir durum yok. Biz deprem öncesi de okullarımızın tamamı kontrol ettirmiştik. Hatta 3 okulu boşaltmıştık. Dolayısıyla biz bütün okullar için deprem analizi yaptırıyorduk ve bunun neticesinde kararlar almıştık."
Depremin ardından heyelan oluştu
Peş peşe meydana gelen depremler sonrası Hacılar sınırındaki Yılanlı Dağ'da heyelan oluştu.
3,8'lik yeni sarsıntı
Merkezüssü İncesu olan 3,8 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Yerin 3 kilometre derinliğinde olan depremin ciddi şekilde hissedildiği öğrenildi.
Kaynak: trthaber.com
Ekonomi,Borsa ve Finans piyasalarını bizden izleyin,bir adım önde olun.
BORSASEANS.COM
0 Yorum