OPEC+ üyeleri, küresel ekonomik büyüme endişeleri devam ederken piyasaya ek destek sağlamak amacıyla gönüllü petrol üretim kesintilerini ikinci çeyreğe uzatmayı kabul etti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi müttefiklerin yer aldığı koalisyon daha önce Kasım ayında ilk çeyrek için üretimi günde yaklaşık 2,2 milyon varil (bpd) azaltma konusunda anlaşmış ve Suudi Arabistan kendi gönüllü kesintisini sürdürmüştü.
Kesintileri uzatma kararı, OPEC+'nın 2022'nin sonlarından bu yana petrol arzını aktif bir şekilde yöneterek, ABD ve diğer üye olmayan ülkelerin artan üretimi ve büyük ekonomilerdeki yüksek faiz oranları nedeniyle talep belirsizlikleri karşısında piyasayı dengelemeye çalıştığı bir dönemde geldi.
Petrol fiyatları jeopolitik gerilimlerden, özellikle de İran'a bağlı Husi grubunun Kızıldeniz nakliye yollarına yönelik saldırılarından destek buldu. Bu desteğe rağmen, ekonomik büyümeye ilişkin endişeler ve yüksek seyreden faiz oranları aşağı yönlü baskı oluşturdu. Mayıs ayı vadeli Brent petrol kontratları Cuma günü 1,64$ ya da %2 artışla varil başına 83,55$'dan kapandı.
Kaynaklar geçen hafta üretim kesintilerinin uzatılmasının düşünüldüğünü ve "muhtemel" olduğunu belirtmişti. Katılımcı OPEC+ ülkeleri kendi kesintilerini ayrı ayrı açıklıyor.
Ortak çabaya ek olarak, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak Pazar günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın bazı OPEC+ ülkeleriyle koordineli olarak 2024 yılının ikinci çeyreği için petrol üretimini ve ihracatını 471.000 varil daha azaltmayı planladığını duyurdu.
Benzer şekilde Kuveyt Haziran ayına kadar petrol üretimini 135.000 varil/gün azaltmayı taahhüt ederken, Cezayir 51.000 varil/gün, Umman ise 42.000 varil/gün azaltacak.
İçinde bulunduğumuz yılda petrol talebine ilişkin görünüm belirsizliğini koruyor. OPEC, büyük ölçüde Asya'dan kaynaklanan 2,25 milyon varillik güçlü bir talep artışı öngörüyor. Buna karşılık, Uluslararası Enerji Ajansı talepte 1,22 milyon varillik daha mütevazi bir artış öngörüyor.