Türkiye'ye ‘carry trade’le son 4 ayda 20.3 milyar dolar geldi

Türkiye'ye  ‘carry trade’le son 4 ayda 20.3 milyar dolar geldi

Japon Yeni’nde son dönemdeki sert hareket, ABD’de resesyon tartışmaları ve küresel piyasalarda haft a başında yaşanan kayıplar carry trade tartışmalarını alevlendirdi. Türkiye verdiği yüksek faizle carry trade için cazip ülkelerden, bankacıların hesaplamalarına göre yerel seçim sonrası carry trade kaynaklı giriş 20.3 milyar dolar oldu.

Küresel piyasalarda hafta başında yaşanan çalkantı carry trade tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Yüksek faizler nedeniyle yurtiçinde de carry trade işlemleri gündemde yerini koruyor. Bankacılık sektörü uzmanlarının yaptığı hesaplamalara göre 1 Nisan’dan 26 Temmuz haftasının sonuna kadar carry trade kapsamında Türkiye’ye giriş 20.3 milyar dolar seviyesinde. Merkez Bankası ise aynı dönemde net uluslararası rezervlerini 90.1 milyar dolar arttırmayı başardı.

Carry trade yani faizin düşük olduğu yerde yatırımcının ucuza kredi kullanıp daha yüksek faiz veren bir ülkede mevduata bağlaması özellikle düşük faizlerin bulunduğu ülkelerde yatırımcıların tercihleri arasında. Nitekim Japonya Merkez Bankası’nın geçen ay sonu yaptığı sürpriz faiz artışı sonrasında küresel çapta carry trade pozisyonları çözülmeye ve Japon Yeni’ne dönüş hızlanmıştı, bu hafta başındaki küresel piyasalardaki sert kayıplar sırasında da tüm dünyada carry trade pozisyonlarında düşüş çoğaldı. Özellikle döviz kurlarındaki parite değişimleri carry trade pozisyonlarını yakından ilgilendiriyor. Döviz kurlarındaki sert hareketler carry trade için en büyük risk kur hızlı yükselirse zarar etmeleri büyük ihtimal. Ancak Türkiye’de şu ana kadar döviz kurlarında geçmiş yıllardaki gibi ekstrem bir hareket gözlenmedi.

Toplam rezervler geçen hafta yeniden yükselişte
Kurlardaki sakin seyir ile yüksek faiz Türkiye’nin de carry trade için avantajlı durumda. Özellikle yerel seçimlerin sonrasında kurun da görece istikrar kazanması bu tarz girişlerin de hızlanmasına neden oldu. Aynı dönemde Merkez Bankası da rezervlerini güçlendirmeye devam etti. Bankacıların yaptığı hesaplamalara göre 1 Nisan – 26 Temmuz arasında TL carry trade pozisyonu değişimi 20.3 milyar dolara yükseldi. 26 Temmuz haftasında Merkez Bankası’nın toplam brüt altın ve döviz rezervli Suudi Arabistan ile yapılan 5 milyar dolarlık döviz depo işleminin sona ermesinin ana etkisiyle 6 milyar dolar düşerek 148 milyar dolara gerilemişti. Bankacılar 2 Ağustos ile biten hafta itibariyle Merkez Bankası toplam rezervlerinin haftalık 2.3 milyar dolar artışla 150.3 milyar dolara yükseldiğini hesapladı. Depo hesabının etkisi geçen haftayla birlikte yerini yeniden yükselişe bıraktı.

Döviz kurlarında yükseliş sınırlandırılabilir
26 Temmuz ile biten haftada swaplar düşülmüş net uluslararası rezervler 1.5 milyar dolar artarak 24.4 milyar dolara yükseldi. 26 Temmuz ile biten hafta itibariyle Merkez Bankası net uluslararası rezervlerini yerel seçimler sonrası 26 Temmuz’a kadar 90.1 milyar dolar arttırmış durumda. Ayrıntılarına bakıldığında 20.3 milyar doların carry trade kaynaklı olduğu görülüyor.
Bankacılık sektörü kaynakları Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele kapsamında ana enstrümanlarından birisinin TL’nin reel olarak değerlenmesi olduğunu belirterek bu nedenle hem faizlerin yüksek kalacağını hem de Merkez Bankası’nın gerektiğinde güçlenen rezervlerinden piyasaya döviz arz ederek döviz kurunda yükselişleri sınırlayabileceğini tahmin ediyor.

Bireylerin döviz mevduatında 11 milyar dolar düşüş
Yabancıların devlet tahvillerine bu dönemde girişi 11.1 milyar dolar. Hisseden çıkışı ise 1.4 milyar dolar seviyesinde. Yurtiçi yerleşik bireylerin döviz mevduatı aynı dönemde 10.9 milyar dolar azalırken, şirketlerin döviz mevduatı 8.4 milyar dolar geriledi. Altın mevduatlarında da düşüş 2 milyar dolar seviyesinde. Dikkat çeken bir nokta ise 1 Nisan -26 Temmuz döneminde kur korumalı mevduatın da 14.8 milyar dolar azalması oldu. Kamunun Merkez Bankası’ndaki döviz mevduatları ise 1.6 milyar dolar düştü.


Hafta içinde güncel yorumlarımız için bizi Sosyal Medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Instagram'da; BORSA SEANS ( https://www.instagram.com/borsaseanscom )

Facebook'ta; BORSA TREND ( https://www.facebook.com/groups/borsatrend.1 )
BORSA SEANS ( https://www.facebook.com/groups/1286784951478515 )

Twitter'da; BORSA SEANS ( https://twitter.com/seans_borsa )
BORSA TREND (https://twitter.com/borsatrend_onur)

0 Yorum

YORUM EKLE