Uzmanlar, tarihsel veriler ışığında güçlü bir borsa rallisinin yaklaşmakta olduğu görüşünde.
ABD’de borsaların nasıl bir seyir izleyeceği merak ediliyor. Bunda Fed’in para politikası politikası kadar mevsimselliğin de etkisi olduğu düşünülüyor.
Derlenen bilgilere göre, yazın en sıcak günleri genellikle borsa için kötü aylar olarak kabul ediliyor ve bu yıl da böyle oluyor ancak tarihsel verilerin rehberliği, bu dönemin büyük bir borsa rallisi öncesine denk geldiğini de gösteriyor.
Büyük toparlanma dönemi
Fortune’dan Jason Ma’nın haberine göre, geçen ayın başlarında, ABD ekonomik verilerinin durgunluk korkularını artırması ve ‘Japon Yeni carry trade’inin çözülmesiyle borsalar düştü. Eylül ayına gelindiğinde ise S&P 500 Endeksi son bir buçuk yılın en kötü haftasını geçirdi.
Ancak diğer yandan, içinde bulunulan dönem, yılın son aylarının geleneksel olarak büyük toparlanmaların görüldüğü bir zamanın öncesi olarak da işaretliyor. Bespoke Investment Group'a göre, Ekim ayı, tarihi olarak borsadaki en büyük dalgalanmaların başladığı aya karşılık geliyor.
Bespoke Investment Group, yayınladığı notta, “Ağustos ve Eylül aylarının tarihsel olarak zayıf aylar olduğu ve piyasanın her seferinde satışların ardından toparlandığı göz önüne alındığında, bunun sezgisel olarak mantıklı olması gerekir” diyor.
Ekim ayı ralli ayı
Veriler, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yüzde 10 veya daha üzeri oranda 61 ralli yaşandığını ve bunların 19'unun Ekim ayında başladığını gösteriyor. Bu, üçte bir ile diğer tüm ayların çok üzerinde bir orana karşılık geliyor. Mart ayında 10 ralli yaşandığı gözlenirken diğer tüm aylar düşük ila orta tek haneli rakamlarda seyrediyor.
Benzer şekilde, Ned Davis Research de, borsaların dördüncü çeyrekte mevsimsel eğilimler tarafından desteklenecek ‘sürekli bir yükseliş’ sergilemesinin muhtemel olduğunu söylüyor. Yani, Ekim'den Aralık'a kadar olan dönem genellikle yılın güçlü üç aylık dönemi olarak kabul ediliyor.
Aralık ayı, aynı zamanda sözde Noel Baba rallisinin gerçekleştiği zaman olarak biliniyor çünkü mevsimsel coşku, gelecek yıla dair iyimserlik, yavaş haber döngüsü ve zayıf işlem hacimleri genellikle yükselen hisse senetlerine dönüşüyor.
Temel veriler ayakta
Şimdiye kadar, önemli temel verilerin birkaçının ayakta kaldığı gözleniyor. İş büyümesi yavaşlarken ekonomistler düşük işsizlik başvurularına, güçlü şirket kazançlarına, güçlü GSYİH okumalarına ve tahminlerine, iyimser perakende satışlarına ve artan ücretlere işaret ediyor.
Infrastructure Capital Advisors CEO'su Jay Hatfield, paylaştığı notta, son iş raporunun hala büyüyen bir ekonomiyle tutarlı olduğunu ve yüzde 11'lik bir artış anlamına gelen 6.000 puanlık S&P 500 hedefini doğruladığını söylüyor.
Bu, Kasım seçimlerinin Demokrat veya Cumhuriyetçi zaferi olmadan bölünmüş bir hükümetle sonuçlanacağını varsayıyor. Ayrıca, ekonominin sadece bir resesyondan kaçınmayacağını, aynı zamanda yumuşak bir inişe doğru ilerleyeceğini de gösteriyor.
Hatfield, “ABD ekonomisinde iniş olmayacağına inanmaya devam ediyoruz çünkü tahvil piyasası Fed için oranları düşürdü ve 10 yıllık Hazine tahvilleri 100 baz puandan fazla düştü” diyor.
Resesyon ikilemi
Bu, Citi Research ABD Baş Ekonomisti Andrew Hollenhorst gibi Wall Street'teki daha karamsar seslerle çelişiyor. Hollenhorst, son maaş bordrosu verilerinin bir durgunluğun yolda olduğunu işaret ettiği konusunda uyarıyor.
Özellikle, özel sektör iş kazanımlarının üç aylık hareketli ortalamasının 100 binin altına düştüğüne işaret ediyor ve ekliyor: “İş gücü piyasası verilerinin yelpazesinden çıkarılacak ders açıktır: İş gücü piyasası, durgunluğun öncesinde gelen klasik bir örüntüde soğuyor.”
0 Yorum