BIST 100 Endeksi’ne dahil 32 hisse, yatırımcısına reel getiri sağladı. Yılbaşından bu yana büyük hisselerin getirisi ortalama yüzde 10 ile 48,36 arasında değişirken küçük hisselerin getirileri yüzde 2,55 ile 62,70 arasında değişti.
Yılbaşından bu yana BIST 100 Endeksi’ndeki 32 şirketin hissesi reel getiri sağladı. Garanti Bankası %48,36 ile öne çıkarken, Türk Telekom %46,36 oranında reel getiri sağladı.
Turkcell’in reel getirisiyse yüzde 33,21 oldu. Perakende ticaret sektöründe yer alan Bim yatırımcılarına yüzde 35,09 reel getiri sağladı. Anadolu Efes’in yılbaşından bu yana reel getirisi ise yüzde 34,09 oldu. Küçük piyasa değeri olan şirketler arasında ise Göltas Çimento %59,29 ile yüksek reel getiri sağlarken Mavi Giyim’in reel getirisi yüzde 62’yi buldu.
Borsacıların dilinden düşmeyen “Fiyat ödediğiniz; değer ise aldığınız şeydir” sözü adeta tabloda kendisini ifade ediyor. Yatırımcıların sadece hisse senedinin fiyatına değil, aynı zamanda şirketin gerçek değerine ve uzun vadede sağladığı getirisine odaklanmak gerekiyor. Yüksek reel getiri oranları, şirketlerin sadece fiyat olarak yükselmesini değil, aynı zamanda değer olarak da kazandırdığını işaret ediyor.
Yüksek piyasa değerine sahip şirketler, genellikle daha istikrarlı ve uzun vadede sürdürülebilir getiri sağlarlar. Düşük piyasa değerine sahip şirketler ise daha volatil olup, yüksek getiri potansiyeline sahip olsalar da daha yüksek risk barındırabilmekteler.
Kaynak: Ekonomim (Zeynep Aktaş)