Borsalarda 23 yıldır görülmeyen uyarı

Borsalarda 23 yıldır görülmeyen uyarı
ABD borsaları yaşanan rallinin tadını çıkarsa da 23 yıldır ilk kez gelen bir uyarı, Wall Street’i endişelendiriyor.

Özel Telegram Yatırım Grubumuz Borsa DEHA'ya katılımlarınız için linkimiz;

ABD borsalarında teknoloji güdümlü ralli, yatırımcıların yüzünü güldürüyor. Borsaların yılbaşından bu yana devam eden dirençli görüntüsü yine de bazı yatırımcıları endişelendirmiyor değil.

borsaseans.com’un derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi’nden 23 yıl sonra ilk kez gelen bir uyarı, Wall Street tarafından uğursuz kabul ediliyor ve uzmanları endişelendiriyor.

Değişim hızı

The Motley Fool'dan Sean Williams’ın haberine göre, bu uyarı en son gerçekleştiğinde, S&P 500 Endeksi, dot-com balonu sırasında zirveye ulaşmış ve ardından değerinin neredeyse yarısını kaybetmişti. Bu durum, Wall Street için temkinli davranmak anlamına geliyor.

Ne kadar süredir yatırım yapıyor olursanız olun, Wall Street'teki değişimin hızı hayret edilecek kadar değişken olabiliyor. 2021 yılında, Dow Jones, S&P 500 ve büyüme odaklı Nasdaq Composite düzenli olarak tüm zamanların yeni kapanış zirvelerini gerçekleştiriyordu. Sadece bir yıl sonra, 2022 yılında, üç endeks de bir ayı piyasasına saplandı ve küresel finans krizinden bu yana en kötü yıllık getirilerini sağladı.
Bu yıl senaryo bir kez daha tersine dönmüş gözüküyor. 2022 yılında diğer iki büyük hisse senedi endeksini geride bırakan Dow, yılbaşından bugüne etkili bir şekilde yatay seyrediyor olsa da, 29 Mayıs'a kadar S&P 500 ve Nasdaq Composite sırasıyla yüzde 9,5 ve yüzde 24 oranında artış gösteriyor. Görünüşe göre boğalar bir kez daha çılgınca alım yapıyor ancak bu görünüşün aldatıcı olma riski bulunuyor.

Piyasa genişliği ve farklı bir hikaye

Wall Street'in referans hisse senedi endeksi S&P 500, genişlik potansiyeli olarak endişe verici sinyaller veriyor. Aylar boyunca, hisse senetlerinin bundan sonra nereye gidebileceği konusunda fikir edinmek için çok çeşitli borsa göstergeleri, finansal metrikler ve değerleme araçlarını izleyen yatırımcılar, kusursuz gösterge diye bir şey olmadığını bilseler de, tarihin Wall Street'te tekerrür ettiği bilinciyle, diğer yatırımcıların bir adım önünde olmak için büyük çaba sarf ediyor.

S&P 500 geçen hafta son dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, 2022 ayı piyasasının en kötüsü geride kalmış gibi görünüyor. Ancak, S&P 500 içindeki genişliğe daha yakından bakıldığında farklı bir hikaye ortaya çıkıyor.
Gerçek bir boğa piyasası sırasında, genellikle geniş bir hisse senedi yelpazesinin yükselişte yer aldığı görülür ve kabul edilir. Bu, çoğu sektörden ve endüstriden büyük, orta ve küçük ölçekli hisse senetlerinin yükseleceği anlamına gelir. Ancak Piper Sandler Baş Pazarlama Stratejisti Michael Kantro, S&P 500'ün net bir genişlik sorunu olduğunun altını çiziyor.

dot-com balonu

Son verilere göre, S&P 500'ün bileşenlerinin yaklaşık yüzde 20'si üç aylık bazda endeksi geçiyor. S&P 500 hisselerinin bu kadar küçük bir yüzdesinin geniş tabanlı endeksten daha iyi performans gösterdiği son tarihin ise Mart 2000 olduğu görülüyor. S&P 500'ün ‘dot-com balonu’nun patlamasından önceki yüksek kapanışının 24 Mart 2000'de olması ise tesadüf değil.

S&P 500 piyasa değeri ağırlıklı bir endeks olduğundan, daha büyük işletmelerin daha fazla etkisi olması normal kabul ediliyor. S&P 500'ün en büyük dokuz bileşeni ve endeksteki ağırlıkları şu şekilde sıralanıyor: Apple yüzde 7,39 ağırlık, Microsoft yüzde 6,97 ağırlık, Amazon yüzde 2,95 ağırlık, Nvidia yüzde 2,68 ağırlık, Alphabet A sınıfı yüzde 2,11 ağırlık, Alphabet C sınıfı yüzde 1,86 ağırlık, Berkshire Hathaway B sınıfı yüzde 1,65 ağırlık, Meta yüzde 1,62 ağırlık ve Tesla yüzde 1,43 ağırlık.
Toplu olarak, S&P 500'deki puan hareketlerinin yüzde 28,66'sı yalnızca dokuz marka tarafından belirleniyor. S&P 500'ün yıldan yıla yüzde 9,5 oranında arttığını akılda tutarak, endeksin en büyük bileşenlerinin 2023'ün başından bu yana nasıl ilerlediğine yakından bakmak gerekiyor.

Geniş tabanlı piyasa zayıflığı

Berkshire Hathaway'in B sınıfı hisseleri dışında, listede yer alan diğer büyüme odaklı şirketler 2023'ün başlamasından bu yana bir yarışa girmiş gözüküyor. Nvidia, yapay zeka coşkusundan güç alarak yüzde 167 oranında artarken, yatırımcılar ise hisseleri iki kattan fazla artan Meta'nın sunduğu sosyal medya hakimiyetine akın ediyor. Tesla, Amazon, Alphabet'in iki sınıf hissesi, Microsoft ve Apple'ın da başarılı denilebilecek şekilde S&P 500 Endeksi’ni kolayca geride bıraktıkları görülüyor.

Az sayıda hisse senedinin piyasayı daha yükseğe çıkarması, kendi başına Wall Street için kötü şeylerin geleceğini gösteren bir işaret olmasa da, tarih, küçük bir hisse senedi grubunun çoğunluğun önünde olmasının genellikle iyi bir haber olmadığını gösteriyor. Bu durum, geniş tabanlı piyasa zayıflığını maskeleyen bir güç tablosu ortaya koyuyor.
S&P 500, 23 yıldır görülmeyen uğursuz bir genişlik uyarısı gösteriyor olsa da ve bu geniş tabanlı endekste yaklaşan bir zirveyi temsil ediyor olsa da, uzun vadeli bir zihniyete sahip bir yatırımcıysanız bu endişelenecek bir şey olmayabilir. Adil olmak gerekirse, 2000'deki dot-com balonu zirvesi ve ardından gelen ayı piyasasının çok canlar yaktığı herkesçe biliniyor. S&P 500 iki yıldan fazla bir süre içinde değerinin neredeyse yarısını kaybetmiş, bu süreçte Nasdaq Composite ise çok daha sert darbe almıştı.

Ancak, diğer tüm borsa çökmeleri, düzeltmeleri ve ondan önceki ayı piyasası gibi, dot-com balonuna bağlı endeks tabanlı düşüşler de sonunda geride kalıyor. Aslında, mevcut ayı piyasası dışında, Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq Composite'deki her bir çift haneli yüzde düşüşü, sonunda bir boğa piyasası tarafından siliniyor.

104 yıldır pozitif getiri

Ek olarak, geçen yüzyılda hiçbir göstergenin yatırımcılar için zamandan daha büyük bir müttefik olmadığı görülüyor. Piyasa analizi şirketi Crestmont Research, bir yatırımcının bir S&P 500 izleme endeksi satın alıp bu pozisyonu 20 yıl boyunca elinde tutması durumunda, temettüler de dahil olmak üzere toplam getirileri tablolaştırarak zamanın yatırımcılar üzerindeki etkilerini inceliyor. Crestmont, analizini 1900 yılına geri tarihliyor ve bu da ona gözden geçirmesi için 104 yıldır biriken 20’şer yıllık getiri verilerini (1919'dan 2022'ye kadar) veriyor.
Sonuçta, 20 yıllık dönemlere ayrılan 104 yıllık sürecin tamamının pozitif bir toplam getiri sağladığı görülüyor. Başka bir deyişle, 1900'den beri S&P 500 Endeksi’nde ne zaman alım yaptığınız gerçekten önemli değil. Bu pozisyonu 20 yıl boyunca tuttuğunuz sürece, pozitif bir toplam getiri elde etmeniz kesin gözüküyor.

Ayrıca, 104 yıllık bu süreçte, az sayıda istisnai yılda yıllık yüzde 3 ila 5 arasında bir toplam getiri elde edebilirken, 104 yılın yarısından fazlasında ise 20 yıl boyunca yüzde 9 ila 17,1 arasında bir yıllık getiri elde edebiliyorsunuz. Bunlar, ciddi bir servet oluşturabilen ve tahviller, konutlar ve emtialar gibi diğer varlık sınıflarını gölgede bırakabilecek türde getiriler olarak öne çıkıyor.

Piyasayı kısa vadede doğru zamanlamaya çalışmak beyhude bir uğraş olabilir. Ancak uzun vadede piyasada geçirilen süre, kanıtlanmış bir zenginlik oluşturma stratejisi olarak kabul görüyor. Zayıf S&P 500 pazar genişliği, ana endekslerde yakın vadede olası bir zirveye dair bir uyarı görevi görse de, bu, zamanı müttefikleri olarak kullanan yatırımcıları endişelendirmesi gereken bir olgu değil gibi gözüküyor.


 Ekonomi,Borsa ve Finans piyasalarını bizden izleyin,bir adım önde olun.

BORSASEANS.COM

Hafta içinde güncel yorumlarımız için bizi Sosyal Medya üzerinden takip edebilirsiniz.

Instagram'da; BORSA SEANS ( https://www.instagram.com/borsaseanscom )

Facebook'ta; BORSA TREND ( https://www.facebook.com/groups/borsatrend.1 )
BORSA SEANS ( https://www.facebook.com/groups/1286784951478515 )

Twitter'da; BORSA SEANS ( https://twitter.com/seans_borsa )
BORSA TREND (https://twitter.com/borsatrend_onur)

YORUM EKLE